Концесія в українських портах у світлі Закону України «Про морські порти України»

3 Дек

В статье освещаются вопросы, связанные с концессией как важнейшей формой государственно-частного партнерства. Особенное внимание авторы уделяют концессионным платежам, а также возможным сценариям реализации отношений концессии в морских портах Украины.

Концесія як форма партнерства держави та приватного капіталу є од­ним з найважливіших способів підви­щення ефективності інфраструктури, який дозволяє швидко залучати зна­чні інвестиції в економіку. Держава поступово відмовляється від неефек­тивних методів господарювання, пе­редаючи функції управління держав­ною власністю приватному сектору, який, користуючись державними га­рантіями, надає свій досвід, знання (ноу-хау), здійснює капіталовкладен­ня і мінімізує ризик. В Україні відноси­ни концесії не набули ще достатньо­го розвитку, як і державно-приватне партнерство взагалі. Такий стан ре­чей особливо неприємний для порто­вого сектору нашої економіки, що так потребує значних інвестицій. Слід за­значити, що згідно з першою редак­цією Закону України «Про концесії» передбачалося, що в концесію може надаватися «будівництво та експлуа­тація вантажних і пасажирських пор­тів» (абз. 8 ч. 2 ст. 3), тобто портів як неподільних об’єктів. У редакції цього Закону України від 21.10.2010 уперше було передбачено право передавати в концесію будівництво та/або експлу­атацію … морські й річкові порти та їх інфраструктури. Тобто правова під­става для передачі в концесію порто­вих об’єктів в Україні існувала. Але до цього дня не було реалізовано (і навіть не внесено до Переліку об’єктів права державної власності, які можуть нада­ватися в концесію,) жодного об’єкта портової інфраструктури. Закон «Про морські порти України» від 17.05.2012 стане правовою основою для впрова­дження та закріплення відносин концесії в українських портах.

У найбільш загальному плані кон­цесія – це тимчасові відносини, ста­дії розвитку яких можна визначити наступним чином:

1) прийняття рішення про надання концесії з включенням об’єкта концесії державної власності до Переліку об’єктів права державної власності, які можуть надаватися в концесію. Такий перелік затверджуї Кабінетом Міністрів України;

2) концесієдавець організує та проводить конкурс;

3) укладається договір концесії;

4) здійснюється державна реєстрація договору концесії згідно з постановою Кабінету Міністрів України “Про реєстр концесійних договорів” від 18.01.2000 № 72.

Концесія – це найпоширеніша та найзручніша форма державно-приватного партнерства. На жаль, в Україні вона недостатньо розвинена. Договір концесії не ви­значено в Цивільному кодексі Украї­ни. У Господарському кодексі України концесії присвячено гл. 40 (ст.ст. 406-410). Діють Закон України «Про кон­цесії» від 16.07.1999, Закон України «Про концесії на будівництво та екс­плуатацію автомобільних доріг» від 14.12.1999, а також ціла низка підзаконних актів, наприклад: постанови Кабінету Міністрів «Про затверджен­ня Переліку об’єктів права держав­ної власності, які можуть надавати­ся в концесію» від 11.12.1999 № 2293; «Про затвердження Типового кон­цесійного договору» від 12.04.2000 № 643; «Про затвердження Порядку визначення об’єктів концесії, концесі­онерам яких можуть надаватися піль­ги щодо концесійних платежів, дота­ції, компенсації, та умов їх надання» від 13.07.2000 №1114.

Предметом договору концесії є пра­ва на речі або права на проведення діяльності, які нерозривно пов’язані із задоволенням суспільних потреб. Таким чином, теоретично в конце­сію може надаватися не тілесна річ (річ, яка не відчувається на дотик), тобто саме право ведення господарської діяльності загальносуспільно­го характеру або право створити річ. Зрозуміло, що практично завжди в концесію надаються речі, які відчу­ваються на дотик, тобто тілесні речі, так, як і в оренду.

Світова практика визначає декіль­ка конструкцій концесійних відносин: ВОТ (build – operate – transfer), тобто будівництво – управління – передача, ВТО (build – transfer – operate), BOO (build – own – operate), BOOT (build -own – operate – transfer), BBO (buy -build – operate). Кожна з цих схем має безліч варіантів, тож навести вичерп­ний перелік таких схем неможливо, отже неможливо перелічити й усі фор­ми публічно-приватного партнерства.

Так, схема ВТО може передбачати після побудови об’єкта концесіонером і передачі права власності коцеденту на нього подальшу передачу концесі­онеру прав на оренду цього об’єкта, або створення спільного підприєм­ства для експлуатації об’єкта, або ж експлуатацію його на основі договору спільної діяльності, але в усякому разі об’єкт у результаті отримує концесі­онер для експлуатації задля задово­лення суспільних потреб.

Найпопулярніша схема – BOO, бо вона сприймається як найбільш справедлива та взаємовигідна. Дій­сно, якщо об’єкт збудовано концесі­онером за власний рахунок, то вида­ється найбільш логічним, що ця особа й буде його власником та буде екс­плуатувати його. Зрозуміло, держа­ва або місцева громада буде отриму­вати від концесіонера винагороду за надання прав на створення та веден­ня підприємницької діяльності. Така винагорода може сплачуватись одно­разово (паушальний платіж), а може сплачуватись шляхом періодичних платежів (роялті).

Як і всяка схема, що містить літе­ру «Т» – (transfer – передача) BOOT не така популярна. Після створення об’єкта концесіонер володіє ним на праві власності на протязі, зазвичай, 20-25 років, а потім передає право власності коцеденту.

ВВО – дещо популярніша схема, якою передбачається купівля об’єкта концесії концесіонером.

Таким чином, концесія – це систе­ма відносин між державою або місце­вою громадою (коцедентом), з одно­го боку, та фізичною або юридичною приватною особою (концесіонером) -з іншого, причому коцедент надає концесіонеру права користування державною або громадською власністю за плату та на умовах повернен­ня, а також право на здійснення видів діяльності, які становлять виключну монополію або звичайно здійснюють­ся коцедентом, або ж від коцедента залежить видача дозволу на здійснен­ня таких видів діяльності.

У Керівництві для законодавчих ор­ганів по проектах у сфері інфраструк­тури, які фінансуються з приватних джерел, затвердженому Комісією Ор­ганізації Об’єднаних Націй по праву міжнародної торгівлі (UNCITRAL) – А./ СN.9/SЕR.B/4, замість понять: «дого­вір концесії», «концесійна угода» ре­комендується вживати поняття про­ектної угоди.

У Законі «Про морські порти Украї­ни» відносини з приводу концесії вре­гульовано спеціально у ч. 2 ст. 23 і ч. 1 ст. 26. Їхні положення підтверджу­ють альтернативність цих відносин щодо приватизації. Здається, прива­тизація у морських портах не набуде значного поширення в Україні, осо­бливо попервах, тож великі інвести­ції можна залучати в портове госпо­дарство на основі договорів концесії. Що ж до стратегічних об’єктів пор­тової інфраструктури, то їх привати­зувати взагалі неможна. У загальній формі забороняється їх передача й у концесію, але стосовно цього є важ­ливі винятки. Причали, залізничні та автомобільні під’їзні шляхи (до пер­шого розгалуження за межами те­риторії порту), лінії зв’язку, засоби тепло-, газо-, водо- та електропоста­чання, інженерні комунікації можуть передаватися в концесію у складі єди­них майнових комплексів. Таким чи­ном, концесійний договір має уклада­тися на єдиний майновий комплекс, до складу якого можуть входити пе­рераховані вище об’єкти.

Особливо хотілося б зауважити, що в цих нормах відображається та знахо­дить свій розвиток принцип збережен­ня в державній власності стратегічних об’єктів портової інфраструктури мор­ського порту (п. 8 ст. 4 Закону «Про морські порти України»). Цей прин­цип можна підтримати, але у зв’язку з ним виникає багато проблем як те­оретичного, так і практичного харак­теру. Зокрема, що таке інфраструкту­ра взагалі та портова інфраструктура зокрема, які об’єкти вважаються стра­тегічними та наскільки послідовно цей принцип додержується?

Правова дефініція поняття “об’єктів портової інфраструктури” вводиться в українське законодавство вперше та міститьця у п.п. 8, 9, 14 ст. 1 Закону «Про морскі порти України». Згідно з Законом об’єкти портової інфраструктури взагалі – це об’єкти портової інфраструктури – рухомі та нерухомі об’єкти, що забезпечують функціонування морського порту, у тому числі акваторія, споруди, доки, буксири, криголами та інші судна портового флоту, засоби навігаційного обладнання; об’єкти навігаційно-гідрографічного забезпечення морських шляхів, системи управління рухом суден, інформаційні системи, перевантажувальне обладнання, залізничні та автомобільні під’їзні шляхи, лінії зв’язку, засоби тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інші засоби, обладнання, інженерні комунікації, розташовані у межах території та акваторії морського порту і призначені для забезпечення безпеки мореплавства, надання послуг, забезпечення державного нагляду (контролю) в морському порту. Стратегічні об’єкти – це об’єкти права державної власності – гідротехнічні споруди, об’єкти портової інфраструктури загального користування, засоби навігаційного обладнання та інші об’єкти навігаційно-гідрографічного забезпечення морських морських шляхів, системи управління рухом суден.

Концесійні платежі – це можна сказати економічна основа концесійної моделі. Українське законодавство визначає розмір концесійного платежу, виходячи з вартості основних фондів об’єкта концесії. Однак, з точки зору економіки, ймовірно більш прогресивним було б визначення розміру концесійного платежу за результатами концесійного конкурсу, як платежу, що запропонував переможець конкурсу, який забезпечує найнижчі тарифи та інші найвигідніші умови. Проблема сучасної української методики розрахунку концесійних платежів може розглядатись з двох точок зору: державно-орієнтованої та соціально-економічної.

Державно-орієнтований підхід означає максимальний захист економічних інтересів держави як власника об’єктів концесії. У абз. 1 п. 1 ст. 12 Закону «Про концесії» проголошується правило, що концесійні плате­жі вносяться незалежно від на­слідків господарської діяльності. Концепція обчислення плате­жів від вартості основних фон­дів створює однозначну та зро­зумілу економічну прив’язку, яка мінімізує концесійні ри­зики держави-концесієдавця (коцедента).

З точки зору соціально-еко­номічного підходу, концесійний платіж, який визначається вар­тістю основних фондів, є недо­статньо ефективним, оскільки він не стимулює підвищення рів­ня виробництва та зменшення витрат. Споживачі зацікавле­ні в тому, щоб концесіонер за­проваджував найнижчі тарифи, а зниження тарифів можливо лише при зменшенні витрат на виробництво. Тут концесійний платіж, що визначається вартіс­тю основних фондів, може ста­ти недоліком.

Слід додати, що законодав­ство передбачає можливість зниження концесійних плате­жів в окремих випадках. Так, Методика розрахунку концесійних платежів, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 12.04.2000 № 639, у редакції від 12.05.2004, перед­бачає, що в разі надання кон­цесії на об’єкт незавершеного будівництва або на створення (будівництво) нового об’єкта концесійні платежі вносяться з часу одержання концесіонером доходу від експлуатації об’єкта концесії, але не пізніше ніж че­рез 6 місяців після дати введен­ня його в експлуатацію, визна­ченого умовами концесійного договору. А Порядок визначен­ня об’єктів концесії, концесіо­нерам яких можуть надаватися пільги щодо концесійних пла­тежів, дотації, компенсації, та умов їх надання від 13.07.2000 № 1114, передбачає можливість надання пільг концесіонерам збиткових і низькорентабель­них об’єктів, які мають важливе соціальне значення.

Хоча Методика не орієнто­вана на прибуток та не зале­жить від результатів концесій­ного конкурсу, в цілому вона, здається, відповідає реальному рівню розвитку держави та сус­пільства сьогодні. Це зовсім не означає, що її не можна чи не потрібно удосконалювати, зо­крема за рахунок механізмів на­дання пільг щодо концесійних платежів. Україна має йти до­рогою, прокладеною світовим досвідом, щодо визначення рівня концесійних платежів за ре­зультатами конкурсу. У порто­вому господарстві України вже потроху триває підготовка до впровадження в життя конце­сійних відносин. На жаль, поки що баланс інтересів зміщено на користь держави, хоча держава має дбати не лише про свої ін­тереси, а разом з приватним ка­піталом має бути зацікавленою в розвитку збалансованих рів­ноправних відносин.

Авторы: О.Лосевська, В. Лебедєв ЮФ “Міжнародна юридична служба” (INTERLEGAL)

Источник: Юридична газета. – 2012. – № 48. – С. 31 – 33.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *