Забезпечувальні заходи в міжнародному комерційному арбітражі: Реалізація на території України

2 Сен

В статье поднимается большая проблема – применение в Украине предварительных и обеспечительных мер, которыми обеспечивается исполнение арбитражного решения. Особый интерес статья вызывает тем, что в ней приводится практика применения подобных мер. Исследуются международные стандарты, которые позволяют внедрить такую практику и в Украине, а также предлагаются законодательные инновации, которые бы позволили внедрить в жизнь эффективные механизмы принуждения к исполнению мер, направленных на обеспечение иска в международном (иностранном) арбитраже на территории Украины.

Статья сопровождается мнением эксперта “Арбітражний спосіб вирішення спорів не завжди виявляється пристосованим до потреб суспільства”, в котором автор поднимает вопросы о праве арбитража на применение мер, направленных на обеспечение иска, а также о наличии в праве Украины механизма реализации такого права. Причем автор приходит к выводу о том, что такое право имеется, но эффективный механизм его реализации отсутствует.

Беручи до уваги договірний ха­рактер міжнародного комерційного арбітражу, арбітражний суд не має можливості примусово виконати по­становлений ним процесуальний акт про забезпечення позову і, відповідно, потребує допомоги національних судів. У міжнародній арбітражній практиці можливість ефективного примусово­го виконання забезпечувальних захо­дів, прийнятих арбітражним судом, за­безпечується шляхом взаємодії цього суду із відповідним національним су­дом, при цьому форма такої взаємодії чітко регламентована законодавством.

Так, ще у 2006 році до Типового за­кону про міжнародний комерційний арбітраж ЮНСІТРАЛ, який поклика­ний уніфікувати національні законо­давства держав у сфері міжнародно­го арбітражу, було внесено низку змін щодо забезпечувальних заходів, які, се­ред іншого, визначили механізм реа­лізації забезпечувальних заходів при­йнятих арбітражними судами, саме за допомогою державних судів. Зокрема, стаття 17Н встановлює, що забезпечу­вальні заходи, винесені арбітражним судом, визнаються обов’язковими та, якщо інше не передбачено арбітраж­ним судом, виконуються шляхом звер­ненням до компетентного національ­ного суду.

Більшість європейських держав, у яких був відсутній механізм реаліза­ції забезпечувальних заходів, прийня­тих арбітражними судами, привели своє національне законодавство у від­повідність до нової редакції Типового закону ЮНСІТРАЛ про міжнародний комерційний арбітраж та, відповідно, закріпили на законодавчому рівні мож­ливість примусового виконання забез­печувальних заходів, прийнятих арбі­тражними судами шляхом звернення до відповідного національного суду.

Проте вищевикладені зміни не були імплементовані в національне законо­давство України. На сьогодні в Україні відсутній механізм примусового вико­нання забезпечувальних заходів, при­йнятих міжнародними комерційними арбітражними судами.

Статтею 17 Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж» визначено, що якщо сторони не домо­вилися про інше, третейський суд може на прохання будь-якої сторони розпо­рядитися про вжиття якою-небудь стороною таких забезпечувальних заходів щодо предмета спору, які він вважає необхідними. Третейський суд може зажадати від будь-якої сторони надати належне забезпечення у зв’язку з та­кими заходами.

Таким чином, за загальним пра­вилом третейський суд (арбітражний склад), який вирішує спір на підставі положень згаданого Закону (Україна виступає як місце арбітражу, напри­клад, спір вирішується МКАС при ТПП України або МАК при ТПП України), має повноваження вживати забезпе­чувальні заходи. Однак ані Законом України «Про міжнародний комер­ційний арбітраж», ані жодним іншим нормативно-правовим актом не перед­бачено можливості примусового ви­конання актів про забезпечення позо­ву, винесених арбітражним судом, і не важливо, чи справа розглядається ар­бітражем в Україні, зокрема, за прави-

«БІЛЬШІСТЬ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДЕРЖАВ, У ЯКИХ БУВ ВІДСУТНІЙ МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧУВАЛЬНИХ ЗАХОДІВ, ПРИЙНЯТИХ АРБІТРАЖНИМИ СУДАМИ, ПРИВЕЛИ СВОЄ НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО У ВІДПОВІДНІСТЬ ДО НОВОЇ РЕДАКЦІЇ ТИПОВОГО ЗАКОНУ ЮНСІТРАЛ ПРО МІЖНАРОДНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ АРБІТРАЖ»

лами Закону України «Про міжнарод­ний комерційний арбітраж», чи вона розглядається за кордоном за прави­лами інших юрисдикцій.

Варто відзначити, що в міжнарод­ній арбітражній практиці існують різ­ні думки щодо можливості приведення у виконання процесуальних актів про забезпечення позову прийнятих іно­земними арбітражними судами у відповідності до положень Нью-Йоркської конвенції про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень (1958 р.). Переважає точка зору, що зазначені акти не є остаточними арбітражними рішеннями у розумінні Нью-Йоркської конвенції, вони мають проміжну функ­цію і тому не можуть бути приведені до виконання згідно з положеннями Нью-Йоркської конвенції. Так, зо­крема, у справі Resort Condominiums International Іпс (USA) v Ray Bolwell and Resort Condominiums (Australia) PtyLtd (Australia) Верховний суд штату Квінсленд (Австралія) встановив: «…проце­суальний акт про забезпечення позову винесений арбітражним судом… не є остаточним арбітражним рішенням у розумінні Нью-Йоркської конвенції…». Поодинокі випадки приведення до ви­конання зазначених процесуальних ак­тів відповідно до Нью-Йорської конвен­ції можна зустріти у США, зокрема, у справі Yasuda Fire and Marine Insurance v Continental Casualty, однак ця справа характеризується специфічною приро­дою забезпечувальних заходів, і в ці­лому американські суди дотримуються позиції щодо неможливості застосуван­ня положень Нью-Йорської конвенції при приведенні у виконання процесу­альних актів про забезпечення позову, винесених іноземними арбітражними судами, оскільки вони не є остаточни­ми рішеннями у справах.

В українській судовій практиці не­має випадків, де б процесуальні акти іноземних арбітражних судів про забезпечення позову були приведені до виконання на території України відповідно до положень Нью-Йоркської конвенції, членом якої є Україна.

Отже, чинне законодавство України потребує внесення нагальних змін, які мають ґрунтуватися на принципах та положеннях переглянутого в 2006 р. Типового закону ЮНСІТРАЛ про міжнародний комерційний арбітраж, зокрема, необхідно закріпити пололоження, що забезпечувальний захід, винесений арбітражним судом, визнається обов’язковим та приводиться у виконання відповідним державним судом України незалежно від того, в якій країні такий забезпечувальний захід було винесено.

Ще однією проблемою чинного українського законодавства є відсутність у сторони майбутнього/розпочатого арбітражного провадження можливості безпосереднього звернення до українського суду з клопотанням про вжиття запобіжних/забезпечуваль заходів.

Так, Господарським процесуальним та Цивільним процесуальним кодексами України передбачено можливість застосування судами запобіжних або забезпечувальних заходів щодо позовів, які вже було заявлено чи буде заявлено до відповідних господарських судів або загальних судів України. Можливість застосування безпосередньо державним судом за­побіжних та забезпечувальних захо­дів щодо позовів, які вже було заявле­но чи буде заявлено до арбітражного суду, що є звичним явищем у міжна­родній арбітражній практиці, не пе­редбачена чинним законодавством України. Ця ситуація також потребує нагального корегування.

Безперечно, позитивним момен­том є те, що 22.09.2011 р. були вне­сені зміни до Розділу VIII «Про визна­ння та виконання рішень іноземних судів в Україні» ЦПК України, яки­ми передбачено можливість вжиття судом забезпечувальних заходів на стадії розгляду клопотання про на­дання дозволу на примусове виконан­ня рішення іноземного суду (у тому числі іноземного чи міжнародного арбітражу). Таким чином, сьогодні зацікавлена особа (на стадії розгляду українським судом її клопотання про надання дозволу на примусове вико­нання рішення міжнародного комер­ційного арбітражного суду) наділе­на правом просити український суд вжити передбачені ЦПК України за­ходи забезпечення позову, якщо не­вжиття таких заходів може усклад­нити чи унеможливити виконання рішення суду про надання дозволу на виконання рішення іноземного суду.

Отже, чинне законодавство Украї­ни потребує внесення низки нагальних змін щодо забезпечення ефективного механізму примусового виконання на території України забезпечувальних заходів, прийнятих міжнародними комерційними арбітражними судами, а також визначення можливості у сто­рони майбутнього/розпочатого арбітражного провадження щодо безпосе­реднього звернення до українського державного суду з клопотанням про вжиття запобіжних/забезпечуваль­них заходів.

Автор: Б. Нищій

Источник: Юридична Газета. – 2013. – № 33-34. – С. 27 -28.

«Арбітражний спосіб вирішення спорів не завжди виявляється пристосованим до потреб суспільства»

Як ми всі знаємо, успіх третейсько­го способу розгляду спорів, зокрема міжнародним комерційним арбітра­жем, завдячує саме тому, що він є від­носно швидким засобом урегулюван­ня міжнародних комерційних спорів. Однак, як свідчить практика, арбі­тражний спосіб вирішення спорів не завжди виявляється пристосованим до потреб суспільства, яке щодня стає дедалі складнішим, технологічно роз­винутим та потребує прагматичного вирішення своїх проблем. От якраз і забезпечувальні заходи є правовою сферою, яка певною мірою ставить під питання ефективність міжнарод­ного комерційного арбітражу, що до­тепер є актуальним питанням.

Одразу перейду до питання щодо ситуації, що склалася в Україні на сьо­годні. Адже правова система, яку на­дає нам законодавство, залишає бажа­ти кращого.

У зв’язку з цим виникають запитан­ня, по-перше, про те, чи має взагалі ар­бітражний суд повноваження вживати забезпечувальних заходів, та, по-друге, чи існує механізм їх реалізації?

Загалом, відповідаючи на ці запи­тання, слід наголосити ще раз, що зако­нодавство України в цій сфері є вкрай недосконалим, оскільки складається з декількох норм, які містять лише за­гальні положення і не передбачають чіткого порядку застосування забез­печувальних заходів.

Так, Законом України «Про міжнародний комерційний арбітраж» визначено, що якщо сторони не домовилися між собою, третейський суд може, на прохання будь-якої сторони розпорядитися про вжиття однією зі сторін забезпечувальних заходів щодо предмета спору, які він вважає необхідними, надавши належне забезпечення в зв’язку з відповідними заходами. Отже, третейський суд, а точніше його арбітражний склад (одноособовий арбітр або колегія арбітрів), який вирішує спір усе-таки має повноваження вживати заходи, які допомагають вирішувати спірні питання сторін.

Отже, виникає питання, яким же чином забезпечувальні заходи можуть бути практично реалізовані у тому випадку, коли сторона арбітражного розгляду добровільно їх не виконує.

На жаль, Регламент МКАС не містить положень щодо цього питання, а чинне законодавство України не забезпечує можливості виконання постанови голови МКАС або арбітражного складу про вжиття запобіжних заходів у примусовому порядку органами державної виконавчої служби.

Виходом із цієї ситуації є внесення змін до Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж» та процесуального законодавства України. Ці зміни мають ґрунтуватися на принципах та положеннях переглянутого в 2006 р. Типового закону ЮНСІТРАЛ “Про міжнародний комерційний арбітраж”. У цьому напрямі насамперед необхідно передбачити в законодавстві положення, відповідно до якого забезпечувальний захід, винесений арбітражним судом, визнається обов’язковим та виконується державним судом, незалежно від країни, в якій його було винесено, в разі відсутності підстав для примусового виконання такого заходу.

Автор: В. Авраменко

Источник: Юридична Газета. – 2013. – № 33-34. – С. 27.