Поняття «регресу» та «суброгації» у страхуванні: Окремі питання судової практики

3 Июл

В статье рассматриваются вопросы, которые возникают в судебной практике Украины при разрешении споров, которые возникают из отношений по поводу исполнения договоров страхования. Автор приходит к выводу, более того, настаивает на том, что суброгация не предусмотрена нормами украинского гражданского права, поэтому применение понятия суброгации в страховании безосновательно.

Статья сопровождается комментариями экспертов. “Суброгація і регрес мають різний режим правового регулювання” – комментарий, в котором анализируется соотношение понятий “регресс” и “суброгация”, а также соответствующих институтов. “При суброгації нового зобов’язання із відшкодування шкоди не виникає” – комментарий, который также посвящен соотношению и разграничению упомянутых выше понятий, причем отмечается неоднозначность судебной практики в отношениях, составляющих соответствующие институты.

З розвитком страхового ринку України з’явилися протиріччя в пра­вому регулюванні страхових відносин в Україні.

Одним з таких протиріч є визна­ння початку перебігу строку позовної давності в страхуванні, а саме в деліктних зобов’язаннях. Особливо актуальним є застосування цих понять під час вирішення спору в суді, зокрема, визначення початку перебігу строку позовної давності під час її зтосування судом. Ця суперечність в’язана з існуванням двох понять “регрес” та “суброгація”, а точніше з появою в страхуванні поняття «суброгація» в деліктних правовідносинах.

Станом на сьогодні суди порізному визначають початок перебігу строку позовної давності у зв’язку із застосуванням поняття суброгації.

Слід відзначити, що застосування поняття суброгації у судовій практиці, у деліктних зобов’язаннях у сфері страхування, фактично з’явилося з появою листа Верховного Суду України від 19.07.2011 «Судова практика розгляду цивільних справ, що виникають з договорів страхування» та поширилося з появою постанови № 4 пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвище­ної небезпеки».

На сьогодні дедалі більшого поши­рення набули випадки застосування судами поняття суброгації у спорах про відшкодування шкоди у поряд­ку регресу.

Варто зауважити, що застосуван­ня поняття суброгації у деліктних зобов’язаннях значно скорочує строк позовної давності, чим обмежує пра­ва позивача.

При застосуванні суброгації у сфері страхування у деліктних зобов’язаннях, застосовується ч. 1

«ВАЖЛИВИМ АСПЕКТОМ У ПОНЯТТЯХ «СУБРОГАЦІЯ» ТА «РЕГРЕС» Є МОМЕНТ ПЕРЕХОДУ ПРАВА ВИМОГИ ДО ПОЗИВАЧА (ДОСИТЬ ЧАСТО ЦЕ СТРАХОВА КОМПАНІЯ)»

ст. 261 Цивільного кодексу України: «перебіг позовної давності почина­ється від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила», відповідно, строк позовної давності починає спливати з моменту заподіяння шкоди (наприклад, з моменту дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої було заподіяно шкоду).

При застосуванні регресу в страхуванні у деліктних зобов’язаннях застосовується ч. 6 ст. ст. 261 Цивільного кодексу України: «За регресними зобов’язаннями перебіг позовної давності починається від дня виконання основного зобов’язання», відповідно, моментом виконання основного зобов’язання є виплата страхового відшкодування (зазвичай це дата пла­тіжного документа, який підтверджує виплату страхового відшкодування).

Особливо важливим аспектом у поняттях «суброгація» та «регрес» є момент переходу права вимоги до позивача (досить часто це страхова компанія).

Виходячи з положень листа Верховго Суду України від 19.07.2011 «Судова практика розгляду цивільних справ, що виникають з договорів страхування» момент право вимоги у позивача фактично виникає з моменту заподіяння шкоди: «Так як відбувається лише зміна осіб у вже наявному зобов’язанні (зміна активного суб’єкта) зі збереженням само зобов’язання».

При регресі у своєму листі від 19.07.2011 року «Судова практика розгляду цивільних справ, що виникають з договорів страхування» Верзовний Суд України зазначає: “При регресі одне зобов’язання замінює собою інше, але переходу прав одного кредитора до іншого не відбувається».

На мою думку, застосування поняття суброгації у страхуванні у спорах про відшкодування шкоди у порядку регресу є недоцільним і призводить до порушення норм матеріальнго права в зв’язку з наступним.

По-перше:

У більшості випадків при визначенні предмета позову в позовних заявах предметом позову позивач зазначає: «Про відшкодування шкоди в порядку регресу», тому в даному випадку має місце саме перехід права вимоги в порядку регресу, а не в порядку суброгації.

По-друге:

Відповідно до ст. 1191 Цивільного кодексу України: «Особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу до винної особи в розмірі виплаченного відшкодування, якщо інший розмір не встановлено законом.

Відповідно до ст. 27 Закону України “Про страхування»: «До страхови­ка, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що отримала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток».

Позивачі звертаються з позовом до Відповідача – винної особи за завдані збитки та/або страхової компанії, яка застрахувала відповідальність Відповідача, ці правовідносини урегульовані вищезазначеними нор­мами, вони передбачають перехід права вимоги до винної особи у по­рядку регресу. Суброгація даними нормами не передбачена.

До того ж слід зазначити, що в листі Верховного Суду України від 19.07.2011 р., на який зазвичай по­силаються суди у своїх рішеннях та зазначають: «Так, регрес регулюєть­ся загальними нормами цивільного права, а для суброгації відповідно до ст. 993 ЦК встановлений особливий правовий режим».

Як вже раніше зазначалось, По­зивачі звертаються в порядку ч. 1 ст. 1191 Цивільного кодексу Украї­ни, тобто в порядку регресу, а не в порядку суброгації, оскільки остан­ня регулюється ст. 993 Цивільного кодексу України.

Необхідно наголосити, що під­ставою виникнення права вимоги у Позивача є виплата страхового від­шкодування, цей факт (перехід права вимоги в страхуванні) передбачений ст. 27 Закону України «Про страху­вання». Ця норма передбачає пере­хід права зворотної вимоги в поряд­ку регресу, тому застосування саме даної норми в даних правовідноси­нах має місце, а застосування понят­тя суброгації є безпідставним.

По-третє:

Суди зазначають, що в даному ви­падку має місце заміна осіб (креди­тора) у зобов’язанні, а переходу пра­ва вимоги не відбувається.

Однак такі твердження є безпід­ставними, з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 512 Цивіль­ного кодексу України кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

– передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

–      правонаступництва;

– виконання обов’язку борж­ника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем);

– виконання обов’язку борж­ника третьою особою.

Слід зазначити, що жодних дого­ворів про відступлення права вимо­ги між власником пошкодженої речі, якій було завдано шкоду, та Позива­чем, як правило, не укладається, та­кож інші підстави для заміни сторо­ни у зобов’язанні, передбачені ст. 512 Цивільного кодексу України, у дано­му випадку відсутні, отже, заміна сто­рони в зобов’язанні в цьому випадку відсутня, у цих правовідносинах має місце перехід права вимоги в поряд­ку регресу.

По-четверте:

Обчислення строку позовної давності з моменту, коли особа до­відалась або могла довідатись про порушення її права (момент за­вдання шкоди), є неможливим для Позивача – страхової компанії, адже на момент завдання шкоди постраждалою особою є власник по­шкодженої речі. Позивач же на да­ний момент не поніс жодних витрат – не сплатив страхове відшкодуван­ня, тому права вимоги Позивач не може реалізувати, оскільки на момент заподіяння шкоди право вимоги до Позивача не перейшло. Право ви­моги до Позивача в даному випадку переходить після понесення затрат Позивачем, тобто після виконання основного зобов’язання – виплати страхового відшкодування.

Аналогічна позиція відображена в постанові Верховного Суду Украї­ни від 27.03.2011р. у справі 58/168.

Слід підкреслити, що суброга­ція не передбачена нормами ци­вільного законодавства (бо між сторонами виникли цивільно-пра­вові відносини), тому застосування поняття суброгації в страхуванні є безпідставним.

Варто відзначити, що останнім часом набули поширення випад­ки застосування поняття суброга­ції у судовій практиці при розгляді цивільних справ, у спорах про від­шкодування шкоди, а при розгляді господарських справ застосування поняття суброгації має поодинокий характер.

Автор:

Роман Кравченко

Начальник відділу по роботі з вхідними позовами ПрАТ «АСК «ІНГО Україна»

Источник: Юридична Газета. – 2013. – № 26. – С. 28 – 29.

«Суброгація і регрес мають різний режим правового регулювання»
Незважаючи на те, що обидва пра­вові інститути – регрес і суброгація – є різновидами права вимоги, вони не є тотожним поняттями, оскільки при суброгації відбувається зміна актив­ного суб’єкта зі збереженням самого зобов’язання, тобто суброгацію мож­на розглядати як різновид сингулярно­го правонаступництва у страхуванні, а при регресі одне зобов’язання замінює собою інше, але переходу прав від одно­го кредитора до іншого не відбувається. Суброгація допускається тільки у дого­ворах майнового страхування, а право­вою підставою її застосування є ст. 993 Цивільного кодексу України (далі-ЦК України) і ст. 27 Закону України «Про страхування»; ч. 1 ст. 1191 ЦК України визначає право зворотної вимога (ре­гресу), а право на подання регресного позову передбачено ст. 38 Закону Укра­їни «Про обов’язкове страхування ци­вільно-правової відповідальності влас­ників наземних транспортних засобів».

При регресі страховик вправі задо­вольнити свою вимогу в повному об­сязі, а у порядку суброгації страховик має право вимагати від особи, відпові­дальної за збитки, відшкодування суми в межах фактичних витрат. Крім того, регрес у страхуванні виникає стосовно вузького кола осіб, водночас як поло­ження ст. 993 ЦК України застосовують­ся щодо будь-якої особи, відповідальної за настання страхового випадку. Пере­біг строку позовної давності при субро­гації починається не з моменту виплати страхового відшкодування, а з момен­ту виникнення страхового випадку, адже відповідно до ст. 262 ЦК України зміна сторін у зобов’язанні не змінює порядку обчислення та перебігу позо­вної давності. У той час як відповідно до ч. 6 ст. 261 ЦК України за регресними зобов’язаннями перебіг позовної давності починається від дня виконан­ня основного зобов’язання.

У судовій практиці також зустрі­чаються випадки змішування понять регресу та суброгації. Так, в ухвалі від 17.04.2013 по справі № 6-1753св13, якою рішення попередніх двох інстан­цій було скасовано, а справу направ­лено на новий розгляд до суду першої інстанції, Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначив, що суд першої інстан­ції, правильно визначившись з харак­тером спірних правовідносин, а саме, що позовні вимоги ґрунтуються на су­брогації, безпідставно застосував нор­ми матеріального права, які передба­чають стягнення збитків у порядку регресу. В ухвалі Вищого спеціалізова­ного суду з розгляду цивільних і кримі­нальних справ від 24.04.2013 по справі № 6-4655св13 було звернуто увагу, що розглядаючи зазначені справи, суди мають встановити, які правовідносини виникли між сторонами спору: чи заявлено позов з підстав регресу до винної особи, або з підстав суброгації, тобто переходу права вимоги до страховика. Від встановлення зазначених обставин та правовідносин залежать строки пред’явлення позову та сума відшкодування. На зазначені положення законодавства суди уваги не звернули і належну оцінку їм не надали, і фактичні обставини щодо правовідносин, які виникли між сторонами та їх права і обов’язків, не встановили, застосували до правовідносин ст. 1191 ЦКУкраїни помилково.

Таким чином, суброгація і регрес мають різний режим правового perулювання, а застосування тієї чи інші правової норми в обґрунтування позовних вимог впливає на обчислення строку позовної давності та на визначення суми відшкодування.

Автор:

Вікторія Самань

Старший юрисконсульт ТОВ “ВЕРІТАС МАГІС”

Источник: Юридична Газета. – 2013. – № 26. – С. 28.

“При суброгації нового зобов’язання із відшкодування шкоди не виникає”

Сьогодні питання співвідношен­ня понять «регрес» і «суброгація» у відносинах страхування є досить актуальним.

Стаття 1191 Цивільного кодексу України передбачає, що особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи в розмірі ви­плаченого відшкодування.

Поняття «суброгація» передбачає перехід права вимоги до страховика права вимоги до винної особи. Згід­но зі статтею 993 Цивільного кодек­су України та статті 27 Закону Украї­ни «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодуван­ня за договором майнового страхуван­ня, у межах фактичних затрат перехо­дить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Дуже часто поняття «суброгація» ідентифікується із поняттям «регрес». Так, «регрес» передбачає заміну одно­го зобов’язання іншим, при цьому пе­реходу прав від одного кредитора до іншого не відбувається.

При суброгації нового зобов’язання із відшкодування шкоди не виникає, відбувається лише заміна кредитора. Тобто особа, якій завдано шкоду, передає своє право вимоги до особи, яка винна у спричиненні шкоди страховику. У результаті страховик виступатиме замість постраждалої особи.

Варто зазначити, що і «регрес», і «су­брогація» можуть виникати тільки на підставі закону. Крім цього, суброгація може бути застосована лише у відносинах майнового страхування.

Розмежування понять «регрес» і «су­брогація» важливе з позиції обчислен­ня позовної давності. Так, при регресі позовна давність розпочинає свій пере­біг з моменту, коли страховик здійснив страхове відшкодування. Натомість при суброгації – з моменту виникнен­ня страхового випадку.

Конкретне зазначення поняття «су­брогація» в українському законодавстві наведено лише в Кодексі торговельного мореплавства, воно також передбачає перехід прав до страховика за догово­ром морського страхування на застра­ховане майно.

Окремо варто відзначити, що в по­рядку суброгації страховик має мож­ливість стягнути з особи, яка заподіяла шкоду, лише ту суму, яка була фактич­но виплачена страхувальнику.

Судова практика в цьому питанні не­однозначна. Нерідко поняття «субро­гація» і «регрес» підміняються одне од­ним, застосовуються у відносинах, в яких не повинні застосовуватися. Сто­рони у справах про стягнення/випла­ту шкоди часто маніпулюють цими по­няттями.

Автор:

Богдан Глядик

Юрист, приватна практика

Источник: Юридична Газета. – 2013. – № 26. – С. 29.