Залізничні перевезення: актуальні проблеми та шляхи їх подолання

26 Окт

В статье рассматриваются проблемные вопросы, которые возникают при перевозке грузов по железной дороге. Публикация вызывает особый интерес тем, что в ней раскрываются вопросы, по которым отсутствует устоявшаяся судебная практика, а также самое эта судебная практика.

Проблемні питання застосу­вання законодавства при розгля­ді суперечок, що виникають при перевезенні вантажів залізни­цею, дедалі частіше нагадують про себе під час вирішення спо­рів такого характеру в судово­му порядку. Здійснення переу-ступного напису на залізничній накладній, проведення експер­тизи для визначення обсягу фак­тичної недостачі, міри псуван­ня або ушкодження вантажу в разі порушення умов, визначе­них Правилами видачі вантажів, відшкодування компенсації за перевезення пасажирів пільго­вих категорій – ці питання най­більше хвилюють працівників галузі, адже відносно них на сьо­годні немає сталої судової прак­тики. Як вирішувати такі спори, до якої юрисдикції їх віді юсити та якими документами керува­тися, на засіданні круглого сто­лу 24 вересня обговорювали суд­ді ВГСУ, місцевих і апеляційних господарських судів, представ­ники юридичних служб підпри­ємств залізничної галузі.

Статут чи правила?

Згідно зі ст. 133 Статуту заліз­ниць України (далі – Статут) передача права на пред’явлення претензій та позовів відправни­ком одержувачу або одержува­чем відправнику, а також від­правником або одержувачем вищій організації засвідчуєть­ся переуступним написом на від­повідному документі (наклад­ній, квитанції про приймання вантажу до перевезення, багаж­ній квитанції).

Зазвичай такі справи виника­ють тоді, коли вантажі відправ­ляють у порти на перевалку, а порт не хоче пред’являти претен­зії та позови за недостачу ванта­жу, а дає переуступний напис на пред’явлення претензій та позо­вів вантажовідправникові, ви­готовлювачеві цього вантажу, який і пред’являє відповідні по­зови до залізниці.

За словами судді господар­ського суду Донецької області Володимира Матюхіна, у Ста­туті вживається визначення як переуступного підпису, так і переуступного напису. А от вка­зати різницю законодавець не визнав за потрібне. Утім, осно­вна проблема полягає в іншо­му. За словами фахівця, Мініс­терство транспорту та зв’язку (нині – Міністерство інфраструк­тури) нерідко тим чи іншим чи­ном видозмінювало норми законодавства, беручи на себе повноваження, які йому не на­лежать. Фахівець навів приклад відносно двох різних понять: переадресації та зміни одержува­ча вантажу. На законодавчому рівні одночасно переадресува­ти вантаж і змінити одержува­ча неможливо. Це буде просто інший вид перевезення. Нато­мість у правилах, наданих Мінтрансом, дозволена зміна стан­ції призначення, а разом з нею дозволена і зміна одержувачів. Тобто фактично дозволено змі­нювати і одержувача, і станцію призначення. Але ст.ст. 44,45, 46 Статуту повністю унемож­ливлюють це. Тобто наявні ко­лізії між Статутом і Правилами.

Правилами заявлення та роз­гляду претензій (ст.ст. 130-137 Статуту) від 28.05.2002 р. № 334 (далі – Правила № 334) перед­бачено, що переуступний напис засвідчується підписами керів­ника і головного (старшого) бух­галтера та печаткою підприєм­ства. Але в Статуті така норма відсутня. Виникає закономір­не питання, наскільки право­мірно Міністерство транспор­ту свого часу ввело такі норми та яким нормативно-правовим актом сьогодні варто керувати­ся представникам залізничної галузі у своїй роботі. На думку експертів, підпису керівника, за­віреного печаткою цілком до­статньо для підтвердження дій­сності документа.

Правилами № 334 також пе­редбачена передача права на пред’явлення претензій та по­зовів відправником або одержу­вачем уповноваженій особі, яка виступає від їх імені, засвідчу­ється довіреністю, оформленою згідно з чинним законодавством, і ця норма документа також ви­кликає сумніви, оскільки зако­нодавством не визначено чітке коло осіб, на ім’я яких може бути оформлена довіреність. Експер­ти не змогли чітко визначитися з питанням, чи можливо переда­ти право переуступного напису будь-якій особі (приміром, чер­говому станції, прибиральниці тощо). Норми Господарсько-про­цесуального кодексу забороня­ють таку схему, у свою чергу, Цивільний кодекс передбачає такі операції. Такі суперечки між нормами нормативно-пра­вових актів надзвичайно насто­рожують фахівців, адже якщо раніше подібні проблеми були винятком, то сьогодні вони ак­тивно набирають обертів. При цьому експерти наголошують, що з 1998 року Статут залізниць України майже не змінювався. У зв’язку з цим було висловлено думку про те, що наразі базовим для залізничних правовідносин є визначення, яке є “спеціальним” законодавством: Пранила та Ста­тут залізниць або Цивільний та Господарський кодекс України.

Експертиза без повідомлення?

Чимало непорозумінь вини­кає і при застосуванні ст. 53 Ста­туту відносно проведення екс­пертизи для визначення обсягу фактичної недостачі, міри псу­вання або ушкодження вантажу в разі порушення умов, визна­чених п. ЗО Правил видачі ван­тажів. Відповідно до цієї норми Статуту, якщо під час перевір­ки маси, кількості місць або стану вантажу на станції при­значення буде виявлено недоста­чу, псування або пошкодження вантажу, або якщо ці обстави­ни зазначені у комерційному акті, складеному на шляху про­ходження, станція призначен­ня зобов’язана визначити обсяг фактичної недостачі, міру псу­вання або пошкодження ванта­жу. У разі потреби в здійсненні експертизи вантажу залізниця за власною ініціативою або на ви­могу одержувача запрошує екс­пертів. За словами заступника секретаря другої судової пала­ти, судді Вищого господарського суду України Тетяни Данилової, про неналежне застосування цієї норми Статуту свідчать кіль­ка гучних справ, які нещодавно розглядалися ВГСУ. Так, до пор­ту прибули вагони, видані заліз­ницею, комерційний акт попут­ної станції засвідчив, що різниці проти виданого вантажу не було виявлено, а запірно-пломбувальні пристрої були справними від­повідно до Правил пломбування вагонів і контейнерів (ст. 38 Ста­туту) від 20.08.2001 р. № 542.

За кілька днів на під’їзну ко­лію, що не належала ані ванта­жоодержувачу, ані експедитору, подали ці вагони. Експерт тор­гово-промислової палати, без участі залізниці (яку паніть не було повідомлено про прове­дення експертизи!) провадить експертизу, за результатами якої виявляється, що внаслідок від­сутності запірно-пломбуваль-ного пристрою можна відкри­ти верхній завантажувальний люк і вилучити частину ванта­жу. Таким чином, експертизою було виявлено вільний доступ до вантажу. Суд поклав відпові­дальність на залізницю та виніс рішення, згідно з яким з остан­ньої стягнули вартість недостачі.

Пані Данилова наголосила, що, можливо, статут і правила перевезення вантажів дещо не­долугі, але вони існують, і поря­док проведення експертиз та по­рядок повідомлення залізниці про проведення експертизи не змінилися, тож їх варто дотри­муватися. «Проведемо аналогію: наприклад, у положенні про по­ставки вказано, що при поста­чанні виклик представника по­стачальника є обов’язковим. Без його участі приймальний акт не буде визнано як належний доказ. Чому ж у цьому випадку експер­тизу було проведено без участі залізниці, яку навіть не поста­вили до відома, а через 3 дні піс­ля видачі вантажу було визнано як належний доказ незбереження вантажу при перевезенні?», – дивується суддя.

Основну проблему щодо не­правильного трактування та застосування норм законодав­ства в залізничній сфері експер­ти вбачають в тому, що нові суд­дівські кадри ще не в повному обсязі володіють тонкощами специфіки залізничного тран­спорту. У зв’язку з цим їм необ­хідно вивчати та аналізувати всі роз’яснення, інформаційні, оглядові листи, рекомендації, ВГСУ, а також норми Статуту та правила перевезень вантажів.

Чиї вагони?

Відповідно до ст. 31 Статуту залізниць залізниця зобов’язана подавати під завантаження справні, придатні для переве­зення відповідного вантажу, очищені від залишків вантажу, сміття, реквізиту, а у разі необ­хідності – продезінфіковані ва­гони та контейнери. Додаткова підготовка вагонів та контей­нерів під завантаження ванта­жів, що потребують особливих умов перевезення і зберігання, може здійснюватися залізницею на підставі договору за рахунок відправника.

За словами Тетяни Данилової, понад 70 тис. вантажних вагонів (зі 130 тис. приписаних в Україні) офіційно визна­ні приватною власністю. Ви­никає питання, чи стосується цей обов’язок залізниці, коли на ній розміщені приватні ва­гони? Звісно, технічна ходова частина вагону безумовно повинна бути справною. Але як бути в тому випадку, коли власник ва­гонів, скажімо, розміщує у сво­єму вантажному вагоні якийсь пристрій, що, на думку експер­та, не забезпечує належне збері­гання вантажу при перевезенні, проте власник не звертає уваги на такі зауваження?

Як зауважили учасники засі­дання, для запобігання та вирі­шення цієї проблеми насамперед саме власник повинен утриму­вати свій рухомий склад, свою власність у належному техніч­ному стані.

Пільги не хочуть компенсувати

Гостро на сьогодні стоїть і пи­тання відшкодування компенса­ції за пільгове перевезення па­сажирів. Послугами залізниці з пільгового перевезення сьо­годні користуються 32 категорії пільгових пасажирів, відсотко­ву вартість квитків за яких му­сить відшкодовувати управління соціального захисту населення. Відшкодування з управління соц-захисту населення відбувається не в повній мірі, максимальне це 50-60%. Решту компенсацій різниці вартості квитків переве зення пільгових категорій па сажирів залізниця намагаєть ся стягнути з органів місцевого самоврядування, місцевих адміністрацій чи місцевих рад, оскільки саме ці органи фор­мують порядок надання по­слуг з пільгового перевезення в окремих округах та виділяють необхідні суми коштів на це. За словами Тетяни Данилової, за минулий рік тільки через ВГСУ пройшло 18 таких справ, виста­чає їх і цього року, утім, різні су­дові палати, різні судді вирішу­ють ці справи не однаково.

У зв’язку з відсутністю сталої судової практики з цього питан­ня, експерти задалися питанням, до судів яких юрисдикцій відно­ситься розгляд позовів про такі стягнення: господарських, чи адміністративних?

Крім того, незрозумілим за­лишається й те, чи може суд при розгляді таких справ виходити за межі бюджетного призначення і стягувати всю заявлену суму до компенсації, чи він зобов’язаний вирішувати справу лише в меж­ах бюджетного призначення.

При обговоренні цих питань експерти зійшлися в думці, що позови про стягнення вартос­ті відшкодування по перевезен­ню пільгових категорій пасажи­рів належать до господарських спорів, хоча на практиці чомусь нерідко їх відносять до судів адміністративної юрисдикції. Практика щодо порядку вирі­шення таких справ має форму­ватися з урахуванням рішень Єв­ропейського суду з прав людини стосовно бюджетних коштів.

Неабияку проблему в цій сфері становить і те, що розмір виданої субвенції не покриває фактичних витрат відповідно до кількості пільговиків. «Як вирі­шити питання, коли держава не дає грошей на фінансування, а фактично перевезення вже від­булося? Це положення Бюджет­ного кодексу, який передбачає на кожен рік бюджетні субвенції для забезпечення пільгових ка­тегорій населення. У цьому ви­падку касаційна інстанція по­винна визначатися, чи може суд виходити за межі бюджет­ного призначення і стягувати всю заявлену суму до компен­сації, чи має вирішувати справу лише в межах бюджетного при­значення», – заявив Володимир Матюхін.

А на практиці…

Начальник юридичної служ­би Південно-Західної залізниці Олена Клим’юк поділилася з присутніми досвідом судової практики відносно стягнення вартості відшкодування по пе­ревезенню пільгових категорій ласажирів. Вирішувалася спра­ва по лінії судів адміністративної юрисдикції, і в результаті спір дійшов до ВСУ. В його рішен­ні було зазначено, що суди, від­мовляючи в задоволенні судо­вих вимог про стягнення коштів, дійшли помилкового висновку, що відсутність бюджетного асиг­нування є підставою для звіль­нення від виконання грошово­го зобов’язання, взятого на себе державою в особі органів вико­навчої влади (у даному випадку відповідач). З огляду на правову природу такого спору суди по­винні були встановити, в який спосіб відшкодовуються витра­ти суб’єктам господарювання на виконання договору на на­дання студентам ВНЗ та учням ПТУ пільгового проїзду пасажир­ським транспортом.

При направленні справи на новий розгляд суду першої ін­станції суд зазначив, що при но­вому розгляді даного адміністра­тивного спору судам потрібно керуватися вищевикладеними вказівками та виходити з того, що будь-який договір, незалеж­но від його правової природи, повинен виконуватися. «У дано­му випадку в нас було декілька позовних вимог: відшкодування витрат (23 млн. грн.) та розробка бюджетного запиту з пропози­ціями щодо відшкодування. На­разі спір, розпочатий у 2004 р., досі триває. Паралельно триває аналогічний спір на суму 98 млн. грн. Ця справа складається з 98 томів і знаходиться в Окружному адміністративному суді м. Киє­ва. Очевидно, що справа дуже складна, об’ємна, тут фігурує серйозна сума. Кожен мільйон по справі повністю розбито по всіх проїзних документах. На додачу суддя затребував повне підтвердження всіх квитків на всі проїзні документи. Звісно, у звичайному вигляді вони не зберігаються, але є інші підтвер­дження. Нам дивом вдалося зі­брати ці документи, оскільки вони мали бути знищені за всі­ма строками зберігання, однак через певні обставини вони ще не були знищені. Дві машини до­кументів ми відвезли в суд. Ми розуміємо, що це спір з бюдже­том, він складний, але при цьо­му як змусити державного вико­навця виконати рішення суду та розробити бюджетний запит? Мінфін відверто заявляє, що ро­бити цього не буде, оскільки в них відсутній механізм до спону­кання держвиконавця виконати рішення суду, тобто зобов’язати розробити бюджетний запит та подати його на затвердження», – бідкається експерт.

Заслухавши Олену Клим’юк, Тетяна Данилова відмітила, що згідно з позицією ВСУ, якщо відповідачем у справі висту­пають міністерства (уданому випадку Міносвіти), такі спо­ри відносяться виключно до компетенції адміністративних судів.

Обговоривши інші найак­туальніші та найсуперечливі­ші питання, що існують у су­довій практиці щодо спорів, які виникають із перевезення вантажів залізницею, учасни­ки засідання дійшли висновку про необхідність докладання за­гальних зусиль для формуван­ня актуального транспортного законодавства,

Автор: Тетяна ПАШКОВСЬКА

Источник: Юридична газета. – 2012. – № 40. – С. 28 – 29.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *