МІНІНФРАСТРУКТУРИ РАЗОМ З НАУКОВИМИ КОЛАМИ ТА ПРЕДСТАВНИКАМИ ШИППІНГОВОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ ОПРАЦЬОВУЄ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО РОЗВИТКУ ТОРГОВЕЛЬНОГО ФЛОТУ УКРАЇНИ

15 Мар

Министерство инфраструктуры Украины получило несколько вариантов законопроекта о введении международного судового реестра. В апреле предполагается суммировать предложения о целесообразности и порядке введения в Украине международной регистрации судов и направить проект соответствующего Закона в Кабинет Министров для последующего внесения в Верховную Раду.

За результатами проведеного Мінінфраструктури ще 14 лютого поточного року «круглого столу» з науковими колами та представниками шиппінгового бізнесу України щодо перспектив розвитку торговельного флоту України, відомством вже отримано для опрацювання певні пропозиції від учасників. Про це розповів заступник директора Департаменту державної політики у галузі морського та річкового транспорту Мінінфраструктури Ігор Горобець.

Зокрема, за його словами, на розгляд Мінінфраструктури надіслано два законопроекти, що стосуються питань створення та ведення в Україні міжнародного реєстру суден. Наразі обидва документи ретельно аналізуються та опрацьовуються фахівцями відомства. Крім того, їх тексти було розіслано і усім учасникам «круглого столу» для їх детального вивчення та напрацювання власних пропозицій як щодо того, який з цих законопроектів доцільніше взяти за основу у роботі над відповідною нормативною базою, так і щодо змісту конкретних положень та норм, закладених у них.

Для прийняття остаточного рішення, планується, що вже у квітні учасники знову зберуться за «круглим столом», де зможуть висловити свою точку зору з порушених питань та прийти «до спільного знаменника» щодо доцільності та необхідності запровадження в Україні міжнародного реєстру суден та напрацювання відповідної нормативної бази. У разі позитивного висновку, той законопроект, який на думку учасників, найбільш повно врегульовує питання створення та ведення міжнародного реєстру суден, буде взятий Мінінфраструктури за основу, доопрацьований з урахуванням пропозицій та зауважень учасників та винесений на розгляд Уряду у якості законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, 14 лютого 2013 року у Мінінфраструктури було проведено «круглий стіл», темою якого стали сучасний стан та перспективи розвитку торговельного флоту України. У заході взяли участь як безпосередньо фахівці профільного відомства та Укрморрічінспекції, так і представники наукових кіл – зокрема, спеціалісти Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, Одеської національної морської академії, Одеського національного морського університету, Морського інженерного бюро, та приватних компаній-судновласників (ТОВ СП «Нібулон», ПАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот»). Крім того, серед учасників «круглого столу» – представники Федерації роботодавців транспорту України, Асоціації суднобудівельників України, а також низки підприємств галузі – морських торговельних портів, Українського Дунайського пароплавства, ДП «УкрНДІМФ» та «Дельта-лоцман», Морської пошуково-рятувальної служби, Регістру судноплавства України тощо.

У рамках заходу було піднято низку актуальних питань, що стосуються українського торговельного флоту. Зокрема обговорено сучасний стан та порядок реєстрації торговельних суден під прапором України, проаналізовано міжнародний досвід залучення флоту іноземних судновласників під державний прапор, а також ті економічні та юридичні чинники, які використовують провідні держави світу у цих цілях.

Серед інших піднято і питання доцільності та необхідності запровадження в Україні міжнародного реєстру суден.

Источник: http://www.mtu.gov.ua/uk/news/print/32352.html