Деякі особливості нарахування пенсій українським морякам, які працюють на іноземних суднах

3 Сен

В статье рассматриваются основные варианты решения проблемы учета стажа работы украинских моряков на судах под иностранными флагами при начислении пенсий в Украине, а именно: учет страхового стажа, рассчитанного по законодательству иностранного государства; добровольное участие моряков в солидарной системе пенсионного страхования; участие моряков в накопительной системе пенсионного обеспечения. Автор приходит к заключению, что наиболее приемлемым вариантом для украинского моряка, работающего на иностранном судне, является добровольное участие в солидарной системе пенсионного страхования Украины.

Ні для кого не секрет, що од­ним із показників стабільності стану економічного розвитку держави є належне фінансове забезпечення громадян пен­сійного віку за допомогою на­лежно функціонуючої пенсій­ної системи. На жаль, в цьому показнику Україні ще дуже да­леко до ідеалу.

До числа верств населення, які, в більшості випадків, зали­шаються поза сферою засто­сування сучасної вітчизняної пенсійної системи, безумовно, відносяться українські моряки.

Справа в тому, що відповід­но до положень Закону України «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страхування» (далі – Закон) право на отри­мання пенсій1 за рахунок со­лідарної системи пенсійного страхування (тобто, за раху­нок коштів Пенсійного фонду України) мають винятково ті громадяни, які застраховані в системі загальнообов’язкового державного пенсійного стра­хування я порядку, передбаче­ному ним Законом, та мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії стра­ховий стаж (тобто, період, про­тягом якого особа підлягала вказаному страхуванню). При цьому загальнообов’язковому державному пенсійному стра­хуванню згідно з положення­ми вказаного Закону підляга­ють громадяни, які працюють в Україні на підприємствах, ство­рених відповідно до законодав­ства України або на їхніх філіях/ представництвах за кордоном, а також у представництвах іно­земних підприємств, які функ­ціонують на території України (в такому разі вказані робото­давці сплачують до Пенсійного фонду України відповідні стра­хові внески, чим забезпечують накопичення страхового ста­жу своїх працівників, необхід­ного для нарахування відповід­них пенсій).

Утім, як відомо, в переваж­ній більшості випадків україн­ські моряки працюють на суд­нах під іноземним прапором, що належать іноземним ком­паніям, які і слугують в якос­ті роботодавців у відносинах із моряками. Зрозуміло, що іно­земні компанії – судновласники не сплачують жодних страхових внесків до Пенсійного фонду України, у зв’язку з чим період роботи українського моряка на іноземному судні, як правило, не включається до складу його страхового стажу та не береться до уваги при розрахунку пенсії.

Зрозуміло, що описана ситу­ація є вкрай несприятливою як для моряків (які не мають мож­ливості використовувати свій стаж роботи на іноземних суд­нах для цілей збільшення роз­міру пенсій), так і держави (че­рез недоотримання страхових внесків до Пенсійного фонду).

У цій статті розглядають­ся основні варіанти вирішен­ня проблеми врахування стажу роботи моряків на іноземних суднах при обчисленні пенсій в Україні.

Зарахування страхового стажу, розрахованого за законодавством іноземної держави

Описуючи варіанти вирі­шення згаданої проблеми, слід перш за все зазначити, що на міжнародному рівні питання пенсійного забезпечення пра-цівників-мігрантів (тобто осіб, які працюють за межами держа­ви свого громадянства) врегу­льовано міждержавними (дво-та багатосторонніми) угодами про співробітництво в сфері со­ціального захисту, які, як пра­вило, передбачають взаємне врахування страхового стажу особи,накопиченого за законо­давством однієї договірної дер­жави, при визначенні розміру пенсії в другій договірній дер­жаві – за місцем основного про­живання такої особи.

Зокрема, станом на сьогод­нішній день Україною укладені міжнародні угоди, що передба­чають можливість врахування страхового стажу громадянина протягом роботи за кордоном при обчисленні розміру пенсій в Україні, з наступними країнами: Азербайджан, Білорусь, Вірме­нія, Грузія, Іспанія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикис­тан, Туркменістан, Узбекис­тан, Чехія.

Таким чином, якщо моряк працює на судні, яке належить компанії – резиденту однієї з ви­щезазначених країн, і вказана компанія (як роботодавець мо­ряка) сплачує відповідні страхо­ві внески до системи пенсійно­го забезпечення вказаної країни відповідно до її національного законодавства, тобто формує страховий стаж моряка, то та­кий моряк може претендува­ти на врахування зазначеного страхового стажу при визначен­ні розміру пенсій в Україні, керу­ючись положеннями вищевка­заних міжнародних угод.

Утім, описаний вище ва­ріант вирішення проблеми пенсійного забезпечення ві­тчизняних моряків має досить обмежену сферу застосування, у зв’язку з чим не може розці­нюватись як загальнодоступ­на «панацея».

Добровільна участь моряків у солідарній системі пенсійного страхування

Іншим варіантом вирішен­ня проблеми врахування пе­ріоду роботи вітчизняних мо­ряків на іноземних суднах при обчисленні пенсій в Україні є добровільна участь моряків у солідарній системі пенсійного страхування, право на яку пе­редбачене Законом і яка відпо­відно до положень Закону на­дає можливість на отримання пенсій за рахунок коштів Пен­сійного фонду України.

Вказана добровільна участь реалізується через укладення договору про до­бровільну участь у системі загальнообов’язкового держав­ного пенсійного страхування між відповідним моряком та те­риторіальним органом І Іенсій-ного фонду України за місцем проживання останнього, а та­кож шляхом добровільної спла­ти страхових внесків до Пенсій­ного фонду вказаним моряком в порядку та розмірах, передба­чених договором.

Понад те, з метою забезпе­чення максимального сприян­ня громадянам, які працюють за кордоном (в тому числі, моря­кам), щодо добровільної участі у солідарній системі пенсійного страхування, Пенсійним фон­дом України було розроблено спеціальний Порядок2, який пе­редбачає спрощену процедуру реалізації вказаної добровіль­ної участі.

Так, вказаний Порядок пе­редбачає наступний алгоритм реалізації добровільної участі у солідарній системі пенсійно­го страхування:

  • 1-й етап: Подання заявки (встановленого зразка) на до­бровільну участь у системі пен­сійного страхування до терито­ріального органу Пенсійного фонду за місцем проживання моряка (шляхом надсилання по­штою або шляхом особистого ві­зиту). Вищезазначений Порядок також передбачає потенційну можливість подання заявки в електронному вигляді через ме­режу Інтернет, а також шляхом телефонного дзвінка до кон­такт-центру Пенсійного фон­ду (з метою спрощення проце­дури подання заявки особами, що знаходяться за кордоном), втім, практичний механізм ре­алізації вказаних варіантів по­дання заявки станом на сьогод­нішній день ще не втілений у життя.
  • 2-й етап: Укладення дого­вору (встановленого зразка) про добровільну участь у сис­темі пенсійного страхування.
  • 3-й етап: Сплата страхових внесків. Страхові внески можуть сплачуватись як за майбутні пе­ріоди (після укладення договору про добровільну участь) – опла­та повинна здійснюватись що­квартально (не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом),так і за попере­дні періоди (до моменту укла­дення договору, але не раніше 01.01.2004 р.) – єдиним плате­жем протягом 10 днів з момен­ту укладення договору.

Розмір страхових внесків (що буде прямо впливати на подальший розмір пенсій) ви­значається договором про до­бровільну участь, однак не може бути меншим мінімаль­ного розміру, що розрахову­ється як добуток мінімально­го розміру заробітної плати на розмір страхового внеску, пе­редбаченого законодавством про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страхування на відповідний період, та біль­шим за максимальний розмір, що розраховується як добуток максимальної бази для нара­хування внесків (становить 17 розмірів прожиткового мі­німуму для працездатних осіб за відповідний період) на роз­мір страхового внеску, перед­баченого законодавством про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на відпо­відний період3.

Вищевказаний Порядок та­кож передбачає можливість осо­би, що виявила намір взяти до­бровільну участь у солідарній системі пенсійного забезпечен­ня, розпочати оплачувати стра­хові внески до моменту подан­ня заяви до Пенсійного фонду та укладення договору про до­бровільну участь (такі страхові внески також будуть враховува­тись при обчисленні страхово­го стажу особи), проте у такому разі договір повинен бути укла­дений не пізніше, ніж протягом 1 року з дати здійснення пер­шого платежу.

Страхові внески сплачують­ся протягом періоду, узгоджено­го у договорі про добровільну участь, що не може бути мен­шим 1 року.

Страхові внески сплачуються на відповідні банківські рахун­ки Пенсійного фонду України (в тому числі, є можливість опла­ти вказаних внесків у іноземній валюті на спеціальні валютні рахунки).

Період сплати страхових вне­сків за договором про добро­вільну участь зараховується до страхового стажу особи, що вра­ховується при розрахунку роз­міру всіх пенсій, які сплачують­ся за рахунок коштів солідарної системи пенсійного забезпечен­ня (тобто пенсій за віком, по ін­валідності та у зв’язку з втратою годувальника).

Участь моряків у накопичувальній системі пенсійного забезпечення

Якщо відповідний моряк з якоїсь причини не бажає бра­ти добровільну участь у солідар­ній системі пенсійного забезпе­чення, або якщо розмір пенсії, на яку такий моряк може роз­раховувати, виходячи з правил солідарної системи, не є достат­нім для моряка, останній має можливість подбати про своє додаткове пенсійне забезпечен­ня шляхом участі у накопичу­вальній системі4.

Слід зазначити, що участь у накопичувальній системі пен­сійного забезпечення не перед­бачає збільшення розміру базо­вих пенсій, що сплачуються в рамках солідарної системи (пен­сій за віком, по інвалідності та у зв’язку із втратою годуваль­ника), втім надає можливість отримання альтернативних пенсійних виплат, таких як:

–     одноразові пенсійні виплати;

–     пенсії на визначений строк;

– довічні пенсії.

Участь у накопичувальній системі може реалізовувати­ся в одній із наступних форм:

  • Відкриття індивідуально­го накопичувального пенсій­ного рахунку моряка в Накопи­чувальному фонді Пенсійного фонду України (за рахунок пен­сійних коштів, акумульованих моряком на вказаному рахун­ку, територіальний орган Пен­сійного фонду України здійснює одноразові пенсійні виплати).
  • Відкриття індивідуального пенсійного рахунку у відповід­ному недержавному пенсійно­му фонді (за рахунок пенсійних коштів, акумульованих моря­ком на вказаному рахунку, ад­міністратор відповідного не­державного пенсійного фонду здійснює одноразові пенсійні виплати та виплату пенсій на визначений строк).
  • Укладення договору стра­хування довічної пенсії із відпо­відною страховою компанією (відповідна страхова компа­нія здійснює виплату довічної пенсії за рахунок пенсійних коштів, акумульованих моря­ком на відповідному індивіду­альному накопичувальному рахунку, відкритому у Нако­пичувальному фонді Пенсій­ного фонду України або у не­державному пенсійному фонді (див. вище).
  • Відкриття пенсійного де­позитного рахунку у відповід­ній банківській установі (від­повідна банківська установа здійснює одноразові пенсійні виплати, а також виплату пен­сій на визначений строк за ра­хунок коштів, акумульованих моряком на вказаному депозит­ному рахунку).

Слід зазначити, що участь у накопичувальній системі пен­сійного забезпечення, з одного боку, дозволяє особі збільшити розмір майбутніх пенсійних ви­плат у порівнянні із пенсійни­ми виплатами, передбаченими солідарною системою, і, тим са­мим, забезпечити більш надій­не фінансове підґрунтя на пері­од втрати працездатності.

З іншого боку, станом на сьо­годнішній день рівень фінансо­вої стабільності та надійності недержавних фінансових уста­нов (зокрема, недержавних пен­сійних фондів, страхових ком­паній, банківських установ), а відтак, і рівень довіри насе­лення до вказаних установ, на жаль, залишає бажати кращого. У зв’язку із цим, участь у нако­пичувальній системі пенсійного забезпечення поки що не корис­тується значною популярністю серед українських громадян.

У світлі описаної вище ситуа­ції, з нашої точки зору, найбільш універсальним та прийнятним для моряків варіантом вирішен­ня проблеми врахування ста­жу роботи на іноземних суднах для обчислення пенсійних ви­плат на території України є до­бровільна участь у солідарній системі пенсійного страхуван­ня, оскільки вказаний варіант, з одного боку, надає морякам га­рантії отримання базового пен­сійного забезпечення на рівні, не гіршому, ніж у громадян, які працюють на території Украї­ни, а з іншого боку, є загально­доступним (на відміну від ва­ріанту зарахування страхового стажу, розрахованого за зако­нодавством іноземної держа­ви, відповідно до міжнародної угоди), і при цьому не вимагає значних фінансових витрат та не пов’язаний із серйозними фі­нансовими ризиками (на відмі­ну від варіанту участі у накопи­чувальній системі пенсійного забезпечення).

(1) – Тут і далі маються на увазі як пенсії за віком, так і по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника.

(2) – Порядок добровільної участі у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страху­вання громадян України, які працюють за межами України, затверджений постановою Правління Пенсійного фонду України від 10.03.2009 р. № 10-1.

(3) – Станом на момент підготовки цієї статті мінімальний розмір страхового внеску за договором про добровільну участь у солідарній системі пенсійного страхування (з розрахунку на 1 місяць) становить 365,86 грн, а максимальний – 6 219,69 грн.

(4) – Кожна особа може брати участь у накопичувальній системі пенсійного забезпечення як на додаток, так і замість добровільної участі у солідарній системі (за вибором самої особи).

Автор: Д. Колодяжний

Источник: Юридична газета. – 2012. – № 33-34. – С. 8 – 9.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *